Czy owoce to bogate źródło błonnika

Często doszukujemy się coraz to nowych produktów, które mają za zadanie pomóc nam w skutecznym odchudzaniu w trakcie diety, czy też po prostu ułożenia raz na zawsze jednego, zdrowego jadłospisu. Kierujemy się w tym wiedzą, którą można zdobyć w prosty sposób. W dzisiejszych czasach temat odżywiania poruszany jest w niemal każdych mediach, takich jak internet, radio, czy też kanały telewizyjne. Nie trudno zatem o to, by zasięgnąć informacji. Najczęściej dowiadujemy się o ilości kalorii, jakie należy dostosować do swojej aktywności fizycznej.
Dowiadujemy się także o układzie makrosładników, czyli tłuszczy, węglowodanów i białek, które musimy spożyć. Ważne również będą w zdrowej diecie witaminy i wartości odżywcze. Rzadko jednak mówi się o błonniku, o jego ważnej roli odgrywanej w układzie pokarmowym. Błonnik w czym się w ogóle znajduje? Jeżeli nabawimy się problemów z jelitami powinien to być pierwszy produkt, którym sobie pomożemy? Zatem gdzie go szukać, gdzie jest go najwięcej? Otóż w produktach takich, jak marchew, rzepa, kalarepa, ziemniaki, otręby różnego rodzaju, a nawet pełnoziarniste pieczywo.